300B SE

Dit is een Single Ended versterker met de beroemde 300B Triode eindbuis. De voortrap heeft een mu-follower schakeling en bestaat uit twee ECC 81 buisjes. Het enige bijzondere aan deze schakeling dat er een stroombron is geplaatst aan de kathode van de onderst buishelft. Hierdoor kreeg ik meer 'output' en minder vervorming.

De eindbuizen hebben een ruststroom van 90 mA en hebben een anodespanning van ongeveer 320V. Ik heb voor een vaste instelbare negatieve voorspanning gekozen omdat ik in combinatie met de instelbare hoogspanningsvoeding de ideale ruststroom kan instellen.

De gloeispanning van 5 Volt voor de 300B wordt verzorgd door een schakelende voeding van het merk Meanwell (type IRM20-5).

De gloeispanning van de voortrap wordt verzorgd door een Tentlabs module.

De relais geschakelde inschakelstroombegrenzer (4e foto) heeft 2 functies. Hij beperkt de stroom bij het inschakelen van de versterker en er zit een spanningsverdubbelaar op die de spanning van 6,3 Volt wissel naar 12 Volt gelijkspanning transformeert. Dit gebruik ik voor de ledverlichting in de aan/uit knop. 

De versterker gebruikt geen negatieve tegenkoppeling.

Specificaties

Io per buis 90 mA
Zout (1kHz) 2,17 Ohm
Dempingsfactor bij 8 Ohm 3,6
Frequentiebereik -3 dB 16 > 28 Hz >kHz
THD+N (1Watt 1kHz) 0,35 %
Max. Vermogen bij 1kHz 7 Watt

De Schema's

De Metingen