Een stukje geschiedenis

 

Marantz Model 2010

Sony TC186 SD

Harksound HS610

Pioneer  SE-305

Vanaf ongeveer 12 jaar raakte ik geïnteresseerd in muziek en geluid. Mijn ouders hadden toen een stereo in de huiskamer staan van goede kwaliteit. Eigenlijk had ik geen idee hoe ze daar aan kwamen, want ze waren helemaal niet geïnteresseerd in muziek. Een transistorradiootje zou al genoeg zijn geweest. De stereo bestond uit een Marantz receiver, een Sony cassettedeck, en een volautomatische platenspeler van Harksound. Op een gegeven moment zat ik in die tijd veel voor de stereo met een koptelefoon op. Nadat ik de cassettedeck had ingeregeld op het correcte opnameniveau, zat ik klaar met de vinger op de pauzeknop, te wachten als er bij de top 40 weer eens een goed nummer voorbijkwam. Zo af en toe werd er wel eens gevloekt, omdat de DJ weer door een nummer heen zat te zwetsen. Dat gebeurde weer niet bij de Arbeidsvitaminen, en dat was ook een van mijn favoriete programma’s. In de Televizier gids van de Avro stond in volgorde welk nummer er voorbijkwam. Dus met de Televizier gids op schoot, zat ik te wachten op dat ene nummer die ik wou opnemen. Geld om platen te kopen had ik toen nog niet. Mijn eerste LP die ik kreeg was van KISS, en die kreeg ik op mijn verjaardag. Het album heette Alive II, en het was ook nog een dubbel LP. Helemaal grijs gedraaid, maar ik heb hem nog steeds. Daar zaten nog van die plakplaatjes bij die je op je arm kon plakken, als een tattoo. Ach ja, dat waren nog eens tijden.

Jaren later ben ik gaan samenwonen, en moest er natuurlijk ook nieuwe stereoapparatuur komen. Ik had eens van iemand gehoord dat ik langs JK Acoustics moest gaan in ’t Harde. Voor mij was dat om de hoek want ik woonde toen nog in Deventer. Dat is inmiddels zo’n 26 jaar geleden. Ik heb daar toen een Marantz set gekocht samen met de JK 02 luidsprekers. Die Marantz set heb ik nog steeds en speelt nog steeds op mijn hobbykamer. De JK 02 luidsprekers staan nog gewoon in de woonkamer. Al die tijd nooit vervangen. Als je de speakers uit de zon houdt en ze fatsoenlijk behandeld, dan gaan ze eigenlijk niet kapot. Maar ik moet zeggen, het begint wel te kriebelen om eens op pad te gaan voor wat nieuws. Maar ze klinken nog zo goed.

In begin 2013 zag ik in een tijdschrift (de HVT) dat je onder leiding van Ir. Menno van der Veen een buizenversterker kon leren bouwen en ontwerpen. Je moest alleen met een rekenmachine overweg kunnen en je hoefde ook geen wetenschapper te zijn. Dat was mooi, want ik had totaal geen elektronica achtergrond. Mijn vrouw zei toen, is dat niet iets voor jou. Na enige twijfel heb ik mij toen opgegeven. En nu ga ik er elk jaar nog steeds naar toe. Ieder jaar leer je er altijd wel iets bij.  De meesten blijven er hangen omdat er geen verplichtingen zijn en het is een leuk clubje bij elkaar. Nieuwe leden worden altijd goed opgevangen. Nu anno 2021 ligt de Tube Society al een jaar zo goed als stil vanwege Corona. Laten we hopen dat als alles voorbij is, we weer met z’n allen mooie buizenversterkers kunnen bouwen. Ik heb er in ieder geval zin in.

Erwin Reins

Contact: info@meten-en-aan-buizenversterkers.nl